# Title: 1st Annual IMPAACT Summit at Nationwide Children's Hospital

Inspiring, Motivating, Preparing Augmentative & Alternative Communication Teams

Sarah Blackstone, PhD, CCC-SLP. John McCarthy, Ph.D. CCC-SLP. Amy Sontag, M.A. CCC-SLP. Ashley McCoy, Ph.D., BCBA. Jamie Boster, Ph.D. CCC-SLP. Lindsey Stutz, M.A. CCC-SLP. Katherine Clark, MOT, OTR/L, ATP. Julie Potts, M.A., CCC-SLP. Karen Adams OTR/L ATP. Sherry Lanyi, M.A., CCC-SLP. Jessica McCoy, MOT, OTR/L. Anne Hefler DeVilbiss, M.A., CCC-SLP. Andrea Guider, M.A., CCC-SLP. David Hajiar, Ph.D., CCC-SLP.

**Date:** September 9-10, 2021.

**Time:** 9/9/21 8:00am-4:30pm, 9/10/21 8:00am-4:30pm

Place: Virtual Presented From:

Nationwide Children's Hospital

700 Children's Drive Columbus, OH 432056

**Description**: The 1st Annual IMPAACT Summit at Nationwide Children's Hospital will be a two-day regional and national event with multiple visiting professionals as well as our own Clinical Therapy experts from Nationwide Children's Hospital. A variety of topics focused on Augmentative and Alternative Communication in pediatric populations will be presented including research and clinical practice skills. Through a series of sessions lead by experts in the area of AAC and assistive technology, attendees will gain knowledge about collaboration for best care, treatment techniques to support children who use AAC, and strategies to support communication partners. The event is appropriate for Speech Language Pathologists, Occupational Therapists, Special Education Teachers, and other pediatric care providers.

### **Learning Objectives:**

- 1) Participants will provide at least one example in which interdisciplinary collaboration would be needed for an AAC user.
- 2) Participants will state at least one treatment technique to promote AAC use in children with complex communication needs.
- 3) Participants will explain at least one technique to support communication partners of children who use AAC.

#### Time Ordered Agenda:

\* These sessions will be virtual and presented live one time.

## Time Ordered Agenda: September 9, 2021

Start Time	End Time	Duration	Topic		
			Welcome and Introduction		
8:00am	8:15am	15 minutes			
8:15am	10:15am	120	Keynote: Reflections from Around the Block		
		minutes			
			Sarah Blackstone, PhD, CCC-SLP		
10:15am	10:30am	15 minutes	Break		
10:30am	11:30am	60 minutes	Session 1: Keeping Scanning in Your Toolbox: Making it Better.		
_			John McCarthy, PhD, CCC-SLP		
11:30am	11:45am	15 minutes	Break		
11:45am	12:45pm	60 minutes	Lunch and Learn Vendor Presentation		
			Break		
12:45pm	1:00pm	15 minutes			
1:00pm	2:00pm	60 minutes	Session 2: Disaster Readiness: AAC Teams Making a Difference.		
			Sarah Blackstone, PhD, CCC-SLP		
			Amy Sonntag, M.A., CCC-SLP		
			Session 3: Strategies for Preparing AAC Communication Partners		
2:00pm	3:00pm	60 minutes	Ashley McCoy, PhD, BCBA		
3:00pm	3:15pm	15 minutes	Break		
			Session 4: Utilizing a Collaborative Learning Framework to		
3:15pm	4:15pm	60 minutes	Increase Peer Interactions for Children who use AAC.		
			Jamie Boster, PhD, CCC-SLP		
4:15pm	4:30pm	15 minutes	Wrap up and housekeeping		

# Time Ordered Agenda: September 10<sup>th</sup>, 2021

Start Time	End Time	Duration	Topic		
8:00am	8:15am	15 minutes	Welcome and housekeeping		
8:15am	9:15am	60 minutes	Session 1: "Looking" for Communication Success: Visual		
			Considerations for AAC for Pediatric Patient with Complex Needs		
			and Cortical Visual Impairment.		
			Katherine Clark, MOT, OTR/L, ATP		
			Lindsey Stutz, M.A., CCC-SLP		
9:15am	10:15am	60 minutes	Session 2: Positioning Considerations for Children using AAC.		
			Karen Adams OTR/L ATP		
			Julie Potts M.A., CCC-SLP		
10:15am	10:30am	15 minutes	Break		
10:30am	11:30am	60 minutes	Session 3: AAC Evaluation and Treatment: An Interdisciplinary		
			Model		
			Sherry Lanyi, M.A., CCC-SLP		

			Jessica McCoy, MOT, ORT/L			
			Break			
11:30am	11:45pm	15 minutes				
11:45am	12:45pm	60 minutes	Lunch and Learn with Vendor			
			Break			
12:45pm	1:00pm	15 minutes				
1:00pm	2:00pm	60 minutes	Parent Panel			
2:00pm	3:00pm	60 minutes	Session 4: Classroom, Core, and a Whole Lot More: Resources for			
			AAC			
			Anne Helfer DeVilbiss, M.A., CCC-SLP			
			Andrea Guider, M.A., CCC-SLP			
3:00pm	3:15pm	15 minutes	Break			
3:15pm	4:15pm	60 minutes	Session 5: Supporting Children and Youth with Complex			
			Communication Needs in Recreational Settings: Perspectives			
			from Research and Practice.			
			David Hajjar, PhD, CCC-SLP			
4:15pm	4:30pm	15 minutes	Closing and sign out.			

#### Disclosures:

Sarah W. Blackstone, PhD, CCC-SLP is employed by The Bridge School in Hillsborough, CA.

Disclosures:

*Financial:* receives royalties from Social Networks Inventory and her Patient-Provider Communication publication

Nonfinancial: None

**Amy Miller Sonntag, SLPD, CCC-SLP** is employed by The Ohio State University in the Department of Speech and Hearing Science.

Disclosures:

Financial: no additional financial relationships to disclose.

Nonfinancial: None

**Sherry Layni, M.A. CCC-SLP** is employed by Cincinnati Children's Hospital Medical Center.

Disclosures:

Financial: no additional financial relationships to disclose.

Nonfinancial: None

**Ashley McCoy, PhD BCBA COBA** is employed by Bowling Green State University.

Disclosures:

Financial: no additional financial relationships to disclose.

Nonfinancial: None

David J Hajjar, PhD CCC-SLP is an employee of Ithaca College.

Disclosures:

Financial: no additional financial relationships to disclose.

Nonfinancial: None

Jamie Boster, PhD, CCC-SLP is an employee of Nationwide Children's Hospital.

Disclosures:

Financial: no additional financial relationships to disclose.

Nonfinancial: None

Lindsey Stutz, MA. CCC-SLP is an employee at The Pearlman Center at Cincinnati Children's Hospital.

Disclosures:

Financial: no additional financial relationships to disclose.

Nonfinancial: None

Julie Potts, MA. CCC-SLP is an employee of Nationwide Children's Hospital.

Disclosures:

Financial: no additional financial relationships to disclose.

Nonfinancial: None

Karen Adams, OTR/L ATP is an employee of Nationwide Children's Hospital.

Disclosures:

Financial: no additional financial relationships to disclose.

Nonfinancial: None

Jessica McCoy, MOT, OTR/L is an employee of the Perlman Center at Cincinnati Children's.

Disclosures:

Financial: no additional financial relationships to disclose.

Nonfinancial: None

**Katherine Clark, MOT, OTR/L, ATP** is an employee of the Perlman Center at Cincinnati Children's Hospital Medical Center

Disclosures:

Financial: no additional financial relationships to disclose.

Nonfinancial: None

John McCarthy, Ph.D., CCC-SLP is an employee of Ohio University.

Disclosures:

Financial: no additional financial relationships to disclose.

Nonfinancial: None

**Anne Helfer DeVilbiss, M.A., CCC-SLP** is an employee of Olentangy Local School District (OLSD) in Lewis Center, Ohio.

Disclosures:

Financial: no additional financial relationships to disclose.

Nonfinancial: None

**Andrea Guider, M.A. CCC-SLP:** Andrea Guider is an employee of Olentangy Local School District (OLSD) in Lewis Center, Ohio.

Disclosures:

Financial: no additional financial relationships to disclose.

# Nonfinancial: None



A S H A
C O N T I N U I N G
E D U C A T I O N

AMBRICHA MISUNCHEARING ASSOCIATION

ARRICHA MISUNCHEARING ASSOCIATION

ARRICHA MISUNCHEARING ASSOCIATION

ARRICHA STRICHANDUNCHEARING ASSOCIATION

Nationwide Children's Hospital, Columbus OH is approved by the
Continuing Education Board of the American Speech-language Peters of SHA C EU S. instructional Bevel and content area. A SHA C E. Provider approval dces not imply endorsement of course content, specific products or clinical procedures.

This course is offered for 1.20 ASHA CEUs (Intermediate level, Professional area)